TRIBUNJ

Tribunj je malo ribarsko mjesto, udaljeno oko pet kilometara od poznatijih Vodica i nešto više od desetak kilometara od Krešimirovog grada, Šibenika. Za razliku od poznatijeg susjeda, koji je danas prepoznatljiv po masovnom turizmu, Tribunj je zadržao šarm malog i autentičnog dalmatinskog mjestašca. Mjesto Tribunj poznato je po prekrasnom starom gradu, smještenom na slikovitom poluotoku, čuven je pre svega po najčistijoj obali i vodi na celom Jadranu.. Na njegovom području nalazi se nekoliko raznolikih plaža te je Tribunj čest odabir kupača koji traže lijepo more, ali uz manje gužve nego u susjednim Vodicama.

Image

Stari grad Tribunj

Stari deo grada Tribunj lociran je na samom ostrvu koje sa kopnom povezuje kameni most.
Tokom dominacije Mletačke republike bilo ograđeno zidinama, ali je svega nekoliko delova ovih bedema sačuvano do danas. O dugoj istoriji ovog grada svedoči i Crkva Svetog Nikole, podignuta davne 1452. godine, a u okolini ima i drugih srednjevekovnih građevina, poput turske utvrde Jurijevgrad i Crkve Device Marije

Ovo je i najstarija crkva u Tribunju, podignuta 1435. godine, a danas služi i kao izložbeni prostor. Crkva Svetog Nikole je jedan od simbola grada i sa starim grobljem smeštena je na istoimenom brdu. Podignuta je tokom XV veka, i pleni svojom jednostavnošću i asketskim izgledom. Inače, na stazi koja vodi do vrha brda nalaze se i uređene kapelice, pa je šetnja izuzetno slikovita i zanimljiva.

 Pažnju ljubitelja kulturne baštine zavređuje i Crkva Svete Marije . Podignuta je 1732. godine, a danas ovde možete uživati u raznim predstavama, koncertima, izložbama i drugim kulturnim događajima

Ostrvo je danas okruženo marinom i dokovima, pa ovde, pored autentičnih fasada i pravog doživljaja jednog srednjevekovnog grada-tvrđave možete posmatrati brodove i skupe jahte, brze glisere i jedrilice

 Tribunj je očuvao svoje autentično graditeljsko nasleđe i prirodnu izvornost života, pa je u malim lukama veoma živo i prometno, jer se odavde svežom ribom svakodnevno snabdeva grad, a ako ste ljubitelj pecanja ovde se možete upoznati sa lokalnim običajima i starim načinima ribolovačkog zanata

Naravno, tu su i tribunjske plaže, koje privlače brojne kupače iz u sezoni prenapučenih Vodica. 

Plaža Bristak, Tribunj

Šećući tribunjskom marinom do lukobrana sv. Nikole, nakon što prođete hotel Movie Resort, stižete do najduže tribunjske plaže - Bristak, poznate i pod imenom 'Sinje more”,ona seže sve do vodičke Plave plaže. Granicu kraja plaže Bristak i početka vodičke Plave plaže teško je odrediti.

Šljunčana podloga plaže i plitko more mame obitelji s djecom na cjelodnevno kupanje. Tijekom boravka na plaži, možete se okrijepiti u obližnjim ugostiteljskim objektima .

Na plaži se mogu unajmiti ležaljke I suncobrani.

Parkiralište se nalazi uz samu plažu.

preuzeto s:  https://www.putovnica.net/plaze/mjesto/tribunj-sibensko-kninska-zupanija

Image
Image

Plaža Zamalin, Tribunj

Omiljeno tribunjsko kupalište prostire se uzduž zapadnog dijela mjesta, prema uvali Sovlja. Podloga se sastoji od betonskih i kamenih ploča te stijena, a poneki je dio i nasut šljunkom. Plažu okružuje borova šuma, pa se može pronaći hlad.
Plaža je okrenuta prema otvorenom, pa je more često valovito, posebno u popodnevnim satima. No, oni koji se ipak zadrže na plaži dočekaju nagradu u obliku prekrasnog zalaska sunca.
Na Zamalinu se nalaze tuševi, a neposredno uz plažu smjestili su se i brojni trgovačko-ugostiteljski objekti, poput restorana, slastičarnice, pekara itd. Uz samu plažu nalazi se i parkiralište, koje se naplaćuje.

Dvije manifestacije čine okosnicu ljetne zabavne i kulturne ponude

Image

Ribarska noć

ujedno i jedno od najzanimljivijih događanja na cijeloj vodičkoj rivijeri, održava se krajem srpnja .
Program započinje mimohodom brodova lokalne ribarske flote na kojima mogu ploviti svi zainteresirani ako se na vrijeme pojave na ukrcaju.
Osmišljena s ciljem promoviranja mediteranskog  ribarskog načina života.

Tradicionalna utrka magaraca

kojom se odaje počast toj vrijednoj i autohtonoj životinji.
Održava se prve nedjelje  u kolovozu.
Utrke su poprilično komične te je odlična zabava zajamčena.
Potrebno je samo da dodjete.
Image